05 April 2011

Problem zahteva za korišćenje predpristupnih fondova EU

Tekst sa srpskog dela B92: Balkan zajednički traži pomoć EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će biti predloženo postepeno povećanje podrške EU zemljama pre njihovog učlanjenja u tu zajednicu.

Hrvatska, kako je dodao Đelić, neće potpisati taj sporazum, jer je na pragu učlanjenja u EU.

Tekst sa engleskog dela B92: W. Balkans "wants more money" from EU funds

Đelić, who is also the National Coordinator for EU IPA, noted that Serbia is granted EU pre-accession assistance worth around EUR 2 billion which it can use up in the course of the ten years.

Tekst sa glassrbije.org: Jedinstveni stavovi zemalja u regionu prema EU

Nacionalni koordinatori zemalja Zapadnog Balkana za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije definisali su zajednički stav o korišćenju te pomoći za period od 2014. do 2020. godine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Na konferenciji za novinare, posle sastanka, Đelić je rekao da će ovaj region nastupiti jedinstveno i zatražiti drugačiju raspodelu sredstava od EU.


Ono što odmah upada u oči je period korišćenja pomoći koji je između 2014. i 2020. godine. Tu nastaje problem i pitanje: "Kako Srbija može da prima predpristupnu pomoć u periodu u kome se očekuje da Srbija već bude punopravni član Evropske unije?" Takođe se može primetiti da je Hrvatska odbila povećanje predpristupnih fondova upravo zbog ovog razloga.

Nadamo se da ovo nije loš predznak da Srbija neće ući u Evropsku uniju do 2020. godine!

No comments:

Post a Comment