10 April 2011

Hteli ili ne, Srbi i Hrvati zajedno


Srbija ima više izgleda da se brže oporavi od svetske krize i ostvaruje veći privredni rast od Hrvatske i Slovenije”, tvrdi Zdravković. “Njena ekonomija je 40 odsto veća od hrvatske. ... ”, navodi ovaj ekonomista.

Dok u Srbiji gotovo da nema prepreka za hrvatsku robu i kapital, dotle komšije ne poštuju pravila otvorene tržišne privrede.

Srbija je širom otvorilo vrata hrvatskoj robi i kapitalu, dok se za Hrvatsku ne može reći da u odnosima sa Srbijom poštuje u današnjem svetu i Evropskoj uniji sveto pravilo otvorene tržišne ekonomije. Robe iz Srbije nema uhrvatskim prodavnicama, a i srpski investitori tamo teško prolaze.

Prema podacima srpske agencije za privatizaciju i Narodne banke Hrvatske, naš sused je među značajnijim zemljama koje su učestvovale u privatizaciji društvenih firmi u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić je prilikom posete Zagrebu krajem novembra prošle godine domaćinima poručio i sledeće: “Srpski privrednici se žale da nemaju jednak tretman kao hrvatski u Srbiji. Ako je tako, očekujem da se to promeni”.

Njegov domaćin Ivo Josipović je tada poručio: “Poričem da ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla, a potvrđujem da je opstrukcija bilo, kao što sam ja predsedniku Tadiću pokazao spisak hrvatskih firmi koje su imale teškoća u Srbiji”.

Na tržištu Srbije posluje više od 200 preduzeća sa hrvatskim kapitalom.

Lično mogu potvrdim da je jedini proizvod iz Srbije koji se prodaje u hrvatskim prodavnicama keks Plazma. Velika ekonomska pobeda Srbije!

Preporučeni komentar:

Srpska ekonomija da je jača od hrvatske???? u kojem to svemiru ja se pitam??? I nek mi objasni gospodin ekonomist ne koji će to način se Srpska ekonomija za 10% prestić hrvatsku kad hrvatska ima bolju 3x bolju infrastrukturu, stalni priljev deviza, stabilnu valutu i uskoro ulazak u EU? a i reforme državne administracije i pojednostavljanje procedure za strana ulaganja su također u početku a Srbiji ni na vidiku... Budimo realni zna se koje su zemlje na ovim prostorima ekonomski jače a koje su to samo iskorištavali...
(bubimir13, 10. april 2011 10:04)
Ceo tekst: B92

1 comment:

  1. Moram ovde ispraviti mog kolegu. Zapravo ne postoji pobednik u duelu Srbija i Hrvatska, mi radimo za dobrobit susedne Hrvatske kao i ostalih zemalja u regionu. Dobrosusedski odnosi i suočavanje sa genocidnom prošlošču je zadatak proevropskih snaga. Zagreb nema alternativu!

    ReplyDelete