23 June 2011

Ruski ambasador demonstrira silu

Dolazak ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Konuzina u Ministarstvo spoljnih poslova i zvanični protest koji je njegova ambasada uputila povodom izjava lidera LDP Čedomira Jovanovića još jedna je potvrda da ponašanje ruskog ambasadora nadilazi domen tipičnog delovanja ambasadora.

Jovanović nije ostao dužan ambasadoru. On smatra da su Konuzinove izjave samo povod za nastavak konstantnog mešanja ruske ambasade u unutrašnje poslove Srbije, uz diplomatske fraze koje ne uspevaju da prikriju otvoreni pritisak, koji će u slučaju LDP-a samo izazvati suprotan efekat.

- Najodlučnije stojim iza stava u kojem sam kritikovao ponižavajući odnos Rusije prema Srbiji. Uprkos činjenici da 90 odsto građana Srbije u Rusiji vidi prvog prijatelja, naša zemlja je ponižena u odnosima sa Moskvom - kaže Jovanović.
On kao primer za to navodi azil koji je Ruska Federacija dala Mirjani Marković ili pozivanje osuđenih na prijeme ambasade.


- Neprihvatljiv je kolonijalni odnos na koji su pristali naši nesposobni političari koji afirmišu ruske interese na račun srpskih. Žalosno je to što je danas jedan od takvih političara ministar spoljnih poslova, koji sebično žrtvuje evroatlantske integracije i strateške potencijale Srbije, plaćajući na taj način rusku podršku svojoj pogrešnoj politici - kaže lider LDP.
Ceo tekst: Blic

No comments:

Post a Comment